Krožek spoznavanja kulturne dediščine

Krožek spoznavanja kulturne dediščine v prvem semestru študijskega leta 2012/13 na Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Žalec

Krožek spoznavanja kulturne dediščine na žalskem Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje že deveto študijsko leto zapored živahno deluje. Letos je vodenje skupine dvajsetih radovednih slušateljev s polnim zamahom prevzela umetnostna zgodovinarka Katarina Kukovič. Pri izvajanju programa ji pomaga animator Nac Dvornik, ki skrbi za tehnično organizacijo in prijetno vzdušje v skupini.

Na predavanjih v Bergmanovi vili, ki potekajo enkrat tedensko, slušatelji letos uživajo ob spoznavanju bogate evropske in slovenske baročne umetnosti. Barok je namreč močno zaznamoval tudi umetnostno podobo naših dežel, zato še posebno pozornost posvečajo spomenikom na naših tleh. Odločili so se tudi za ogled bližnjih baročnih umetnin, ki jih v okolici spremljajo praktično na vsakem koraku. V zgodnjih jesenskih dneh so že obiskali cerkev sv. Nikolaja v Žalcu in v njej preučili baročne umetnine. Ostale spomenike, vključno s sprehodi skozi staro mestno jedro Žalca, pokopališko cerkev sv. Kancijana in dvorec Novo Celje pa so si prihranili za toplejše pomladne dni, ki so prijetnejši za oglede.

Zimske urice predavanj so se pokazale za dobro izkoriščene, saj so slušatelji dokazali svoje odlično znanje na zabavnem prazničnem kvizu v decembru 2012, ki mu je sledilo prijetno druženje.

Imeniten in zanimiv dogodek je bil tudi ogled razstave enega osrednjih slovenskih slikarjev preteklega stoletja, Staneta Kregarja ( 1905 – 1973 ), v Narodni galeriji v Ljubljani, pod strokovnim vodstvom, zatem pa še odmevno potujočo razstavo Da Vinci – genij na Gospodarskem razstavišču.

Nadvse navdihujoč ogled je slušateljem vlil veliko sveže energije za nadaljnje delo v krožku. Zdaj še z večjim zanimanjem in veseljem pričakujejo  pomladanske oglede baročnih spomenikov.

Narodna Galerija

 

kulturna1

 

Del slušateljev krožka spoznavanja kulturne dediščine na razstavi  Staneta Kregarja v Narodni galeriji v Ljubljani.

——————————————————————————-

ZAKLJUČEK ŠTUDIJSKEGA LETA 2012/2013 – poročilo